“Ik voel me als herboren: klachtenvrij en vrolijk”

Kevin (26 jaar ) te E.: “In september 2011 kreeg ik de diagnose Colitis Ulcerosa. Mijn broer had een paar jaar eerder deze diagnose gekregen en had toen de ziekte niet onder controle gekregen en moest geopereerd worden. De MDL-arts verzekerde mij dat opereren bij Colitis zeer uitzonderlijk was, toch gaf me dit veel angst en onrust. Ik besloot om er alles aan te doen om zo snel mogelijk beter te worden. Dit is het begin geweest van mijn eigen gecreëerde mentale gevangenis, met tralies van angst.

Mijn klachten
Colitis Ulcerosa uitte zich bij mij door erge buikpijn en pijn in mijn onderrug. Ook stuitte ik op veel onbegrip van mensen in mijn omgeving. Daarnaast legde ik mezelf beperkingen op, zoals op tijd eten en niet meer uitgaan. Deze klachten gaven mij weer veel stress. Hoewel een ziekte zich bij iedereen op verschillende manieren kan uiten delen we allemaal één belangrijk aspect: we zullen moeten leren hier op bewust en onbewust niveau mee om te gaan. Ik heb dit jarenlang onderschat. Ik kreeg mijn ziekte niet onder controle, de doseringen van mijn medicatie werden hoger en hoger. Ik moest zelfs extra medicatie slikken om de bijwerkingen van andere medicatie tegen te gaan.

De behandeling met hypnotherapie
Ik vond het op zichzelf al heel erg fijn om aan een onafhankelijk persoon mijn verhaal kwijt te kunnen. Iemand die je nooit veroordeelt op wat je doet of vraagtekens plaatst.  Enkel begripvol luistert en met de juiste capaciteiten en tools zoekt naar oplossingen waar jij je prettig bij voelt. Tijdens de behandeling heeft Peter mij een spiegel voor gehouden en door de juiste vragen te stellen laten inzien hoe ik met mijn eigen ziekte om ben gegaan. Dit creëerde bij mij al een stuk bewustzijn die ik nodig had om mijn ziekte stabiel te krijgen. Een simpel voorbeeld hiervan is dat ik altijd strak om half 6 wilde eten, als het veel later werd kreeg ik direct last van mijn darmen. Fysiek kon mijn lijf later eten wel aan, maar ik maakte mezelf mentaal zo gek dat dit niet zou kunnen, hierdoor kreeg ik dan weer last van mijn Colitis. Ik leerde door de behandeling om op bewust niveau beter met mijn ziekte om te gaan. Stap voor stap zijn we al mijn klachten afgegaan om deze individueel te tackelen met specifieke oefeningen. Mijn mentale gevangenis werd steeds ruimer, de tralies van angst verdwenen. Mijn ziekte werd stabieler. Het gaat nu zo goed dat ik al met één type medicatie volledig ben gestopt en de andere medicatie ook aan het afbouwen ben. Ik word vrijwel niet meer beperkt door de Colitis. Ik voel me als herboren: mentaal sterk, klachtvrij, vrolijk en optimistisch en klaar voor nieuwe avonturen!

Over Peter
Over Peter zelf kan ik kort zijn; ik kan me niet een meer geschikte therapeut voorstellen binnen zijn vakgebied. Hij neemt altijd ruim de tijd voor je en is een zeer prettige gesprekspartner. Ik kreeg bij hem al snel het gevoel van vertrouwen. In elk opzicht heeft hij mijn verwachtingen overtroffen en dat zeg ik als zeer kritisch persoon. Dat zeg ik overigens niet in de euforie van het slagen van mijn behandeling, ook als dit niet het geval was geweest was mijn oordeel over hem hetzelfde”.