“Veel minder pijn en meer energie”

Ervaring van Toos te W., 59 jaar oud: “Ongeveer een jaar geleden hoorde ik op een regionale bijeenkomst van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging over hypnotherapie. In de ruim 45 jaar die ik Crohn heb, had ik al veel gedaan om met minder klachten te kunnen leven. Naast de reguliere behandeling met medicijnen heb ik verschillende alternatieve artsen geraadpleegd, yoga en meditatie gedaan. Met weinig succes. Ook als de Crohn niet actief was had ik toch PDS-achtige klachten. Hypnotherapie kan helpen bij PDS en daarom leek het mij de moeite waard om te proberen. De doorslag gaf het feit dat er wetenschappelijk onderzoek naar deze therapie gedaan wordt en veel MDL-artsen het ondersteunen.

De eerste keer was wat spannend. Het bleek niet bedreigend zoals je wel eens op de tv ziet. Na een half jaar hypnotherapie (11 sessies) merk ik dat mijn stoelgang opmerkelijk is verbeterd en de pijnklachten sterk zijn afgenomen. Ook slaap ik beter en ben ik meer ontspannen. Hierdoor heb ik overdag meer energie en heb ik meer vertrouwen in mijzelf. Mijn kwaliteit van leven is hierdoor ook verbeterd: ik geniet nu weer ervan om ’s avonds concert te kunnen gaan! De verbetering bleek ook uit de vragenlijst die ik bij aanvang en na beëindigen van de therapie heb ingevuld. Ik vind dat ik er als mens door ben gegroeid. Ik werd me meer bewust van mijn reacties op dingen en kan daardoor beter loslaten. Ik blijf nu bijvoorbeeld veel rustiger als de darm toch weer ontstoken is.”