Lennert (25 jaar) “Ik ben enorm blij met het resultaat”

Al meerdere jaren liep ik rond met darmklachten, die ik had opgelopen op mijn 19e na een vakantie in Hongarije. Ik had vaak last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, darmkrampen en een slecht ontlastingspatroon. Deze klachten werden eigenlijk alleen maar erger en na verloop van tijd merkte ik dat het ook mijn stemming beïnvloedde. Wanneer ik meer last had van mijn darmen was ik vaak moe, had ik weinig zin om dingen te ondernemen en kreeg ik snel negatieve gedachtes. Al een aantal keer was ik bij de huisarts geweest, maar dit had niets opgeleverd. Toen ik na een weekend weg met vrienden zo veel last had dat ik eigenlijk niets anders kon dan op de grond liggen, besloot ik om wederom naar de huisarts te gaan. Deze keer zou ik echter doorpakken, want het ging zo niet langer.
Niet geschoten…
Verschillende testen en onderzoeken werden uitgevoerd, ik probeerde diverse (natuurlijke) medicatie en tevens volgde ik het FODMAP-dieet. De huisarts moet gek van mij zijn geworden, want niks leek echt te helpen. Uiteindelijk kreeg ook ik te horen ‘Prikkelbare Darm Syndroom’, het welbekende afvoerputje van alle onbekende darmproblemen. “We kunnen eigenlijk weinig voor je doen”. Omdat ik dit niet accepteerde, wees de huisarts mij uiteindelijk op hypnotherapie. Zoals velen dacht ook ik: ‘Dit klinkt heel vreemd en zweverig, hoe kan dat nou werken?’. Toch besloot ik, onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis’, het te proberen. Al het andere wat ik tot nu toe had geprobeerd werkte immers niet.

Volharden en volhouden
Na enig online zoeken kwam ik terecht bij de praktijk van Peter van Essen. Het eerste contact beviel meteen goed. Peter is rustig, neemt ruimschoots de tijd en laat echt merken dat hij voor jou een oplossing wil vinden voor het probleem. Samen met Peter ga je werken aan een staat van ontspanning waarin je darmen tot rust kunnen komen en na de eerste sessie merkte ik meteen resultaat ‘wow, het gaat echt stukken beter’. Het bleek echter van korte duur en ik viel langzaam weer terug in mijn oude klachtenpatroon. Ondanks het vele oefenen thuis en meerdere sessies bij de praktijk kon ik niet in mijn ontspanning komen. Misschien dan toch te vroeg gejuicht? Peter gaf echter aan om vertrouwen te houden. Mijn darmen hadden in het begin immers laten zien dat de therapie werkt en tijdens het kennismakingsgesprek had hij al duidelijk aangegeven dat het een periode zou kunnen duren voordat herstel wordt ingezet. Doordat Peter goed naar mij luisterde en verschillende nieuwe oefeningen aanbood lukte het uiteindelijk om de ontspanning te vinden. Ondertussen ben ik een klein jaar verder (en  sessies) na mijn eerste sessie en ben ik enorm blij met het resultaat. Mijn oefeningen doe ik nog bijna dagelijks (20/30 min). Dit vind ik echter geen probleem, ze brengen mij namelijk helemaal tot rust en ik weet waarvoor ik het doe.

Hoe is het nu?
Mijn ontlasting is veel beter: bijna geen diarree meer, het opgeblazen gevoel is grotendeels weg en, het belangrijkste, ik heb veel meer (positieve) energie. Ook heb ik het gevoel dat ik controle heb gekregen over mijn darmen, in plaats van mijn darmen over mij. Wanneer ik namelijk last heb kan ik (meestal) met mijn oefeningen er weer controle over krijgen. Zo was ik onlangs naar een 4-daags festival en van tevoren was ik erg bang dat ik last zou krijgen van mijn darmen. Het hele festival heb ik eigenlijk nergens last van gehad, tot de laatste dag waarop we gingen vertrekken. Toen kreeg ik ontzettend last, maar toen ik ’s avonds thuis mijn oefeningen had gedaan waren de darmen weer onder controle. Hoe het werkt? Ik heb echt geen idee. Maar dat het werkt, dat is voor mij wel duidelijk. Ik zou dan ook iedereen met onbekende darmklachten, hypnotherapie aanraden met daarbij de vakkundige begeleiding van Peter. Hij is rustig, luistert goed en enorm betrokken. Peter, bedankt!