“Nagelbijten de baas!”

Victor (38 jaar)
Nagels bijten zit in mijn familie dus was ik geen uitzondering. Kinderen kijken gedrag vaak af bij ouders en was het voor mij niet heel bijzonder dat ik ook nagels bijt. Ik merkte aan mijzelf dat ik het vaak lastig vond overzicht te hebben in mijn leven. Als ik zenuwachtig was begon ik veel te bijten. Mensen in mijn omgeving attendeerde mij er regelmatig op om mij hierbij te helpen. Vaak vond ik dat confronterend! Ik was eigenwijs en reageerde daar boos op.

Door een televisieprogramma kwam ik op het idee dat hypnotherapie iets kon zijn. Het eerste contact met Peter voelde gelijk prettig. “De Essentie” gaf mij een plek waar ik kon na denken over de dingen die ik zoals dagelijks mee maak. We brachten situaties in beeld waar ik ging nagelbijten. Daar koppelde ik beelden aan die ik in de dagen daarna kon oproepen als ik in zo’n situatie kwam. Ik herkende mijn stress momenten eerder; kreeg een beeld kreeg van mijn gedrag en de dingen die ik wilde veranderen.

In het eerste jaar kwam ik regelmatig bij Peter: ongeveer een keer per maand. Ik oefende ook thuis door middel van de geluidsopname die Peter mij mee gaf om stress te reguleren. Naarmate ik dit vaker deed lukte het mij ook gemakkelijker. Ik voelde me steeds zelfverzekerder, begreep mijn omgeving beter en ging duidelijk richting geven in zowel mijn werk als privé. Later had ik tweemaal per jaar een afspraak met Peter. Alleen al het inplannen van de afspraak gaf mij een goed gevoel en het vertrouwen dat ik het best zelf kan.

Momenteel bijt ik nog af en toe op mijn nagels. Ik bijt en friemel veel minder dan voorheen en ik heb nog maar zelden pijn aan mijn handen. Ook ervaar ik minder stress. Ik denk vaak terug aan de vragen die Peter mij stelde. Als ik voor mijn werk onderweg ben weet ik wat ik nodig heb om in alle rust mijn werk goed te kunnen doen. Ook ga ik makkelijker om met emoties van andere mensen, ik betrek de emoties van anderen niet meer zo snel op mijzelf en dat geeft rust en geeft mij de focus de dingen te doen die ertoe doen. De therapie heeft me handvatten gegeven waar ik de komende jaren mee vooruit kan!