“Aanvankelijk was ik sceptisch.. “

Judith (38 jaar)

Al zolang als ik mij kan herinneren kamp ik met een spastische darm. De afgelopen jaren zijn mijn klachten sterk toegenomen. Ze brachten mij herhaaldelijk op de Spoed Eisende Hulp (SEH) en leidde zelfs tot een opname van een aantal dagen in het ziekenhuis. Ik ging onder begeleiding van een diëtist het FODMAP dieet volgen wat speciaal ontwikkeld is voor mensen met darmproblemen. Het dieet reduceerde de klachten weliswaar maar voorkwam niet dat er uitbraken waren van extreme klachten.

Toen ik voor de zoveelste keer in korte tijd op de huisartsenpost verscheen met ernstige klachten (mijn buik was dan zo dik alsof ik 7 maanden zwanger was en er was sprake van krampen die ik zelf niet meer onder controle had), vertelde een arts mij over Peter van Essen en de goede resultaten die hij boekte middels hypnotherapie. Aanvankelijk was ik sceptisch. Ook omdat het klonk alsof mijn klachten deels ‘tussen mijn oren’ zaten en ik overtuigt was van een medisch probleem. Echter ten einde raad besloot ik het een kans te geven en maakte ik een afspraak voor een intake met Peter. Voor mijn darmen de beste beslissing ooit!
Peter had een luisterend oor voor mijn twijfels over deze vorm van therapie. Op zijn eigen rustige manier gaf hij uitleg over wat hypnotherapie is en welk effect deze vorm van ontspanning heeft op de darmen. Zijn uitleg ondersteunde hij middels beelden (tekeningen) en hij het ook nog eens wetenschappelijk te onderbouwen. Voor iemand die graag ‘van de hoed en de rand weet’ erg fijn!

Het woord hypnotherapie roept al snel de associatie met hypnose en bij hypnose had ik direct beelden van de man op televisie die een kip na doet. Tijdens de hypnotherapeutische behandeling van Peter heb ik de ‘hypnose’ echter niet zozeer als hypnose ervaren maar meer als een zeer intensieve vorm van ontspanning. Middels geleide fantasieën bracht Peter mij in een uiterst prettige ontspanning. Zodra ik rustig ging liggen en hij startte met de sessie reageerden mijn darmen altijd direct door ‘pruttel’ geluiden te gaan maken. Voor mij een teken dat de behandeling effect had op de juiste plaats. Naast de hypnotherapeutische sessies had Peter altijd een luisterend oor en leerde hij mij verbanden zien tussen mijn darmklachten en het nemen van onvoldoende rust maar ook verbanden met gebeurtenissen uit het verleden. Doordat hij van de eerste sessies opnames maakte en ik deze na afloop mee naar huis kreeg, kon ik ook thuis de therapie wanneer nodig toepassen. Ik heb een erg drukke en onregelmatige baan waarbij ik veel onderweg ben. Bij acute klachten zet ik soms de auto ergens veilig neer, leg ik mijn stoel achterover en pas ik de therapie 20 tot 30 minuten toe. Dit heeft altijd het effect dat mijn buik tot rust komt en ik mij beter voel.

Gedurende de intensieve behandeling namen mijn klachten sterk af. Sterker nog, gedurende de behandeling ben ik niet 1 keer meer op de SEH geweest met klachten. Natuurlijk blijf ik een spastische darm houden maar ik heb nu veel meer dan ooit het gevoel zelf ‘tools’ in handen te hebben om daar iets aan te kunnen doen. De combinatie van opletten op voeding in combinatie met het toepassen van hypnotherapie is voor mij doorslaggevend geweest. Ik heb voor het eerst sinds jaren het gevoel vat te hebben op mijn klachten en zie de toekomst dan ook zonnig tegemoet.