“Veel minder buikpijn en opvlammingen van mijn Colitis Ulcerosa”

Mevrouw A. (42 jaar) te B.: “Nadat in 2012 mijn klachten op zijn heftigst waren, werd de diagnose Colitis Ulcerosa gesteld. Ik had last van bloed bij mijn ontlasting die ook waterdun was, ophouden lukte niet en ik had veel buikpijn en opvlammingen. Na het instellen van de juiste medicatie en het aanpassen van mijn voeding, lukte het me aardig om mijn actieve gezins- en werkleven weer op te pakken.

Ik raakte gewend aan het slikken van medicatie en de grootste klacht bleef dat ik mijn ontlasting niet op kon houden. Wanneer ik in een opvlamming belandde, paste ik mezelf en mijn levensritme aan en hield veel rust.
De ziekte werd voor mij een waakhond. Ik had er ook veel woede over en verzette me tegen de patiënten rol. Ik ging slordig om met mijn medicijnen en als ik weer eens een ongelukje had, voelde ik me boos en machteloos.

De maag-, darm- en leverspecialist stelde de diagnose PDS erbij. Ik had al vaker een advertentie van Peter van Essen in de krant gezien en toen ik hoorde van de maag-, darm- en leverspecialist dat hypnotherapie wetenschappelijk bewezen is, wilde ik het graag uitproberen.
Peter ging eerst in gesprek en stelde samen met mij de hulpvraag op: het vinden van een gezondere waakhond. Bij stress en spanning niet mijn kop in het zand en doorgaan tot de buikpijn mij een halt toe zou roepen, maar proberen om de klachten te voorkomen.
Ik kreeg ingesproken ontspanningsoefeningen en de eerste periode waren deze oefeningen voor mij een kadootje. Ze brachten me ontspanning en rust die ik normaal niet in mijn dagelijkse leven inbouwde. Ook de ademhalingsoefeningen waren voor mij goed toepasbaar en zeer effectief.

Als ik op een moment van hoge nood deze oefeningen doe, dan loopt de stress niet hoog op. Ik heb nog wel eens een ongelukje maar voel me er niet meer zo boos en machteloos over.
Ik ben ongeveer 8 keer bij Peter geweest en kon goed aangeven wat mij hielp, we deden kortere oefeningen die voor mij effectief en werkzaam zijn. Ik kan deze oefeningen thuis doen en ze helpen mij om de regie te houden over mijn eigen leven en me niet overgeleverd te voelen aan mijn ziekte.
Mijn kwaliteit van leven is daardoor enorm verbeterd: ik hou energie over voor de dingen in mijn leven waar ik blij van word en ben niet meer boos.
Uit het vergelijken van de antwoorden op vragen die ik gaf vóór de behandeling en na de behandeling blijkt ook een verbetering van mijn ontlasting samenstelling en van de frequentie van opvlammingen en buikpijn. (maw: ik heb veel minder opvlammingen en buikpijn).
De grootste winst zit voor mij in het verbeteren van mijn gemoedstoestand ten aanzien van de ziekte: ik heb de regie gepakt en geleerd om mijn leven zo in te richten dat ik niet de buikpijn nodig heb om me duidelijk te maken dat ik over mijn grenzen ga.  Ik heb geleerd om bij stress en spanning goed voor mezelf te zorgen, de oefeningen in te zetten en ben daardoor af van mijn opvlammingen en buikpijn.”