“Nauwelijks nog last van diarree of buikpijn”

Jarno (22 jaar) te D.

In het laatste jaar van mijn opleiding kreeg ik veel last van buikklachten. Telkens als ik ergens naar toe moest gaan kreeg ik kramp in mijn buik en moest ik naar de wc (diarree).  Na een bezoekje aan de huisarts en een klein onderzoekje werd duidelijk dat er een verkeerde bacterie in mijn darmen gehuisvest was.

Na een antibioticabehandeling bleven de klachten aanhouden, daarom werd ik verwezen naar een internist voor een endoscopie. Hieruit bleek dat ik volledig gezond was, de diagnose was Prikkelbare Darm, op advies van de internist en huisarts ben ik doorverwezen naar Peter van Essen.

In eerste instantie geloofde ik niet dat Peter mijn ‘klachten’ kon verhelpen. Ondertussen had ik mijn opleiding zo goed als afgerond en een baan gekregen. Door de stress die daarbij kwam kijken had ik erg veel last van mijn klachten. Ik merkte dat mijn buikklachten mijn leven begonnen te beheersen: ik begon me af te zonderen en afspraken te annuleren en te vermijden. Ik zag in dat het niet zo langer door kon gaan, ik maakte daarom een afspraak met Peter.

Ik vond de eerste afspraak best spannend. Je weet namelijk niet zo heel goed wat je ervan kunt verwachten. Peter legde de eerste afspraak duidelijk en rustig uit wat er van je verwacht wordt en wat het op zou kunnen leveren. Het is erg belangrijk dat je zelf gelooft in de behandelingen. Daarnaast luistert hij vooral naar jouw verhaal. Vooraal dat laatste heb ik als erg prettig ervaren.

Gaandeweg merkte ik dat er een verandering begon te ontstaan. Mijn ontlastingspatroon veranderde (in positieve zin!). Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen en ik merk dat ik steeds meer kan leven op de manier zoals ik dat deed voor mijn klachten ontstonden.

De therapie heeft mij enorm geholpen om mijn klachten beter te begrijpen en daarop te reageren. Ik heb nu nog nauwelijks last van diarree, of buikpijn. En op de momenten dat ik dat heb kan ik er nu zelf goed mee omgaan. Dankzij de therapie kan ik in mijn dagelijkse leven de rust vinden op de momenten dat ik veel stress ervaar. En daardoor ben ik nu een veel gelukkiger mens!