Traumaverwerking ernstig ongeval

Niek (60 jaar) te A.: “In 2002 overkwam mij een zwaar ongeval in Frankrijk. Aan de kust van de Vendée viel ik van een rots, ik was zeer zwaar gewond. Ik heb een aantal maanden in (kunstmatige) coma gelegen. Toen ik eenmaal ontslagen was uit het ziekenhuis herstelde mijn lichaam zich razendsnel. Echter, ik kon het maar niet loslaten, ik dacht er bijna 24 uur per dag aan en ik kon over niets anders meer praten. Mijn familie en ik werden er gek van. Waarschijnlijk kwam dit omdat ik mij niet kon herinneren waarom en hoe ik nu precies gevallen was.

Mijn dochter adviseerde mij naar een hypnotherapeut te gaan. Ik deed hierover lacherig, dat was niets voor mij en ik geloofde er niet in.

Omdat ik toch niets anders wist om uit de vicieuze (gedachten) cirkel te komen ben ik via internet toch gaan zoeken en zo kwam ik bij Peter van Essen.

Ik vertelde in het intake gesprek dat ik er eigenlijk helemaal geen been in zag, er niet in geloofde. Op Peter’s voorstel deden we een proefsessie. Daarbij merkte ik dat hypnose eigenlijk niet raar is. Ik ontspande me en liet mijn gedachten gaan: een soort schemertoestand. Peter vertelde een verhaal over een boot en een strand waardoor ik me meteen rustiger voelde.

In de volgende sessie zei Peter mij dat we de film van mijn leven gingen nalopen, terugspoelend vanaf de dag van vandaag tot datum ongeval.

In no-time waren wij bij de datum ongeval. Op één of andere manier kon ik in mijn schemertoestand ineens weer bedenken wat er gebeurd was. Ik zag mijzelf vallen en wist ook weer welke gedachten ik had toen ik viel.

De eigenlijke sessie heeft meen ik 45 minuten geduurd, maar ik had het gevoel dat ik uren bezig was geweest. Ik was doodop en drijfnat van transpiratie. Vanaf dat moment is er een soort bevrijding voor mij. Ik heb een vervelend hoofdstuk van mijn leven nu eindelijk afgesloten.”