Wat is hypnose en hoe werkt het?

Hypnose is een techniek, een vaardigheid die bijna iedereen kan leren. Een hypnotische toestand of “trance” is een staat van verscherpte aandacht (verhoogde concentratie). Iedereen doet het meerdere keren per dag.

Als je bijvoorbeeld een boek leest of je kijkt naar een film, dan kun je er zo in opgaan dat je niet hoort wat iemand tegen je zegt. En wellicht ken je het gevoel dat, wanneer je door het verkeer gaat, je ineens bemerkt: “Hé, ben ik hier al?” Er lijkt een stuk overgeslagen te zijn. In deze tijd was je even in trance.

In het begin van de therapie help ik je om de hypnotische toestand te bereiken. Er zijn veel manieren om dit te doen. Meestal gebruik ik een ontspanningstechniek of vraag ik je om je iets, een beeld, voor te stellen. Tijdens hypnose ben je in een ontspannen toestand en tegelijkertijd bewust aanwezig. Je kunt alles volgen wat ik zeg en wat er in je omgeving gebeurt. Je controleert zelf de situatie, niet ik! Toneelhypnotiseurs doen je graag het tegenovergestelde geloven!