Overwinnen van presentatieangst

Henk (48 jaar) te D. : “Enige jaren gelden ben ik tijdens het geven van een presentatie (wat uit hoofde van mijn functie regelmatig voorkomt) “onderuit gegaan”, plots kwamen er allerlei klachten als een dichtgeknepen keel met als gevolg ademnood, duizeligheid e.d. naar boven. Achteraf heb ik geconcludeerd dat dit een hyperventilatie aanval was. Zonder aanwijsbare oorzaak maar waarschijnlijk als gevolg stress en overbelasting. Deze gebeurtenis heeft mijn leven aardig op z’n kop gezet. Elke keer als ik een presentatie moest geven of in het openbaar moest spreken was ik erg bang dat het gebeurde mij weer zou overkomen. Daardoor ging ik steeds meer op mij zelf letten en was ik mij “te bewust”  van hetgeen ik deed. Mede daardoor heb ik na die eerste keer nog enkele keren een vergelijkbare situatie gehad waarin ik mij maar net goed heb kunnen houden. Telkens werd m’n keel weer “dichtgeknepen” waardoor ik verkeerd ging ademen met alle gevolgen van dien. Meerdere keren vroegen mensen of het wel goed met mij ging waardoor ik in de loop der tijd steeds onzekerder werd. In mijn zoektocht naar hulp ben ik via de website bij Peter van Essen terecht gekomen. Een viertal goede diepgaande gesprekken gecombineerd met enkele hypno behandelingen ondersteund door een CD die ik thuis kon gebruiken, ging ik mij per week beter voelen. Nu na enkele maanden heb ik natuurlijk nog wel de wetenschap van hetgeen mij is overkomen, maar ik kan zeggen dat ik nu als voorheen kan functioneren zonder de angst dat er telkens weer iets mis kan gaan”.