Hoe werkt hypnose bij mensen met PDS?

In hypnose werk je met innerlijke beelden. Thuis zittend op de bank kan je je ogen sluiten en voorstellen dat je op het strand zit, de zee ziet, hoort en ruikt en er vliegt een meeuw over.

Prof. Whorwell heeft ontdekt dat je met deze innerlijke beelden de darmwerking positief kan beïnvloeden.

Je kan je voorstellen dat je een koud glas melk drinkt of hoe een heerlijk gerecht eruit ziet: de speekselklieren in je mond zullen speeksel afscheiden. Dit gaat buiten je bewuste wil om. Beelden geven dus een onbewuste reactie in het lichaam en de organen, zoals de darmen, hebben. Deze vaardigheid van het onbewuste ga je gebruiken in de therapie.

Onze darmen en darmspieren kunnen we niet met onze wil controleren en sturen. Skeletspieren wel: je kan lopen of naar iemand zwaaien als jij dat wil.  Door specifieke beelden, afgestemd op jou en jouw klachten, kan je je darmen wel beïnvloeden. Het Darm Management Programma leert je om beelden op te roepen die hun specifieke uitwerking hebben op de dikke darm.

Wetenschappelijk onderzoek van prof. Whorwell heeft uitgewezen dat hypnose de werking van de darmen direct beïnvloedt. Het verandert de manier van bewegen van de darmen, hoe de spieren samentrekken en ook de mate van gevoeligheid in de darmen. Met hypnose kunnen we dus een directe en gerichte invloed uitoefenen op het menselijk lichaam.

Dit maakt deze therapievorm erg effectief bij de behandeling van PDS.